Lájkolj minket a Facebookon! Didergőtanya.hu    
      

     
    Főoldal

SZLOVÁKIA

Dobsinai jégbarlang

 

Valóságos földalatti tündérországba jut, aki leereszkedik a szlovákiai Dobsina mellett található jégbarlangba. Az 1870-ben felfedezett, geológiai ritkaságnak számító látványosság különleges jégalakzatokkal ejti ámulatba a látogatót. A Szlovák Érchegységhez tartozik a neves Murány vára, a híres dobsinai jégbarlang és a Szlovák-paradicsom, amely Szlovákia egyik legszebb tája: zúgó vízesések, keskeny hasadékok és sziklafalak váltják egymást.

A Dobsinától magas hegyekkel elválasztott, a városból csak nagy kerülővel, mintegy kétórás autózással elérhető jégbarlangot felfedezése előtt "Jéglyukként" ismerték. Egészen 1870-ig azt hitték, mindössze egy szikla tövében rejlő, jéggel teli hasadék ez. Ruffiny Jenő dobsinai bányamérnök felfedezése azonban egy csapásra világhírűvé tette a várost, amelyről kiderült: hétezer négyzetméteresnél is nagyobb területű, 20-25 méter magas barlang található a szomszédságában. A barlang egy észak felé néző hegyoldal gyomrában húzódik. A szűk bejárattól folyamatosan lefelé halad a látogató: útközben kisebb-nagyobb termek nyílnak, amelyek csodálatos jégképződményeket és óriási jégtömböket rejtenek. A barlang jege számtalan egymásra fagyott réteg tömegéből áll, amely néhol sima padozatot, másutt óriási jégfalakat képez, miközben jégcsapok, jégkúpok és jégoszlopok teszik változatossá a látványt. A barlang jege a legváltozatosabb színekben tűnik fel: olykor víztiszta, átlátszó és légtelen, majd fehéres, átlátszatlan és apró légbuborékokat tartalmazó. Néhol állandóan folyó víz hoz némi mozgást a hófehér tájba. A bejárattól induló 18 lépcsőfokon leereszkedve jutunk a 120 méter hosszú és mintegy 60 méter széles, valamint 11 méter magas Jégterembe. A majdnem ötezer négyzetméter alapterületű csarnok alját tükörsima jég borítja, "plafonján" pedig jégkristályok ragyognak. A termet jégoszlopok díszítik. Az itt látható jégképződményeket alakjuk után egyebek mellett sírkőnek, vízesésnek, fatörzsnek, beduin sátornak és kútnak nevezték el.

Tovább haladva lefelé a 80 méter hosszú úgynevezett Ruffiny-folyosóra érünk, ahonnan a "kápolnába", a csúcsíves csarnokba jutunk. A folyosóról egy 6 méter hosszú, mesterségesen vájt alagút vezet ebbe a helyiségbe: az átjáró egyben a barlang jegének vastagságát is jól érzékelteti. Ez a barlang legszárazabb és leghidegebb pontja, ahol a jégbarlang vize is eltűnik. Itt látható továbbá a Lucifer névre keresztelt jégtuskó, a függöny, az orgona és az üvegoszlop. Ezután kiadós lépcsőmászás következik: a 120 lépcsőfok tetején azonban minden fáradtságot elfelejt a látogató, amint megpillantja a kis jégterem csodás képződményeit. A dobsinai jégbarlang keletkezésében és csodálatos képződményeinek kialakulásában fontos szerepe volt annak a ténynek, hogy a jég tömege lassan, időszakosan képződött rétegenként épült fel, míg végül elérte a mai vastagságát. A barlang fenekén az első vízréteg a hideg levegő beáramlása során megfagyott, majd erre telepedett – ugyancsak vízszintesen – a második, aztán pedig minden további réteg. A többi jégképződmény azonban a meleg levegővel való küzdelemben fejlődik és alakul szakadatlanul: a felülről lecsüngő vagy az alulról felfelé törekvő alakzatokat a víz csepegése formálja. Így keletkezett például a jégfüggönynek, a vízesésnek és a jéglugasnak nevezett képződmény. A jégbarlang ma is alakul, képe szakadatlanul változik. Nemcsak az évek múlásával, hanem az évszakok változásával is más-más képét tárja elénk a hely. Tavasszal például hüvelykujjnagyságú víztiszta jégkristályokat figyelhetünk meg a falakon. Ezek a hideg levegőben feloldott vízgőz és az ennél jóval hidegebb sziklafalak levegőjének találkozása során alakulnak ki. A jég megmaradásához hozzájárul a barlang kedvező tenger feletti magassága, amely 972 méter.

A barlang hőmérséklete –8° C, ami nyáron, a külső levegő hőmérsékletétől függően kissé megemelkedhet. A jégbarlang bejárása körülbelül egy órát vesz igénybe. A látványosság nem igényel különösebb fizikai erőfeszítést, a barlang nehézség nélkül látogatható.

Krasnahorkai vár
(FIGYELEM! A vár tetőszerkezete leégett, 2012 év végére várható a vár felújítása!)

 

8 km-re Rozsnyótól keletre Krasznahorkaváralja (Krásnohorské Podhradie) falu felett található nemzeti emlék. A meredek kúpalakú dombon eredetileg egy XIV. század elején épült gótikus vár volt, de ezt erőddé építették át, később nagyúri lakhellyé. 1812-ig a várat lakták. Utolsó tulajdonosa, Andrássy Dénes, családi múzeummá alakíttatta át és 1906-ban látogathatóva tette.

A vár felújítása 1946-ban kezdődött. Ma is látogatható, korabeli bútor- és lakásberendezés múzeum van benne.

Mint az egyik utolsó várúr 1904-ben Krasznahorkaváralján építtetett feleségének egy szecessziós stílusú mauzóleumot, az egész világból hozatott több színű márványból. A mauzóleumban Andrásy Dénes és neje Franciska szarkofágja található. A kutyaszobor Stróbl Alajos muve. A mauzóleum előtt egy parkoló van.

Krasznahorkaváralján, az 1910-ből származó volt szecessziós képcsarnokban található a Gömöri képcsarnok. A faluban még egy XV. századból származó gótikus templom is van, klasszicista stílusban átépítve.

Betléri-kastély

A valószínűleg XVI. századból származó régebbi kastély alapjait kihasználva a XVIII. század elején Andrássy István sarokbástyákkal megerősített kastélyt építtetett. Utódai 1792-1795 között klasszicista stílusban építették át.

A kastély körül 70 hektár területű egzotikus fákkal és bokrokkal beültetett parkot létesítettek, több klasszicista és romantikus építménnyel. A park erdőbe megy át, majd tovább egy állatkertbe. A kastély az 1880-as újabb átépítés miatt elvesztette klasszicista jellegét - vadászkastély és nagyúri lakhely lett belőle.

A kastélyban ma történelmi lakáskultúra kiállítás van, XV-XVII. századbeli bútorokkal, klasszicista és empire berendezésekkel. További látnivalók: képgyűjtemény - tájképek, portrék, vadászmotívumok; könyvtár több mint 20 000 kötettel, fegyvergyűjtemény és vadásztrófeák, egzotikus tárgyak az egész világból, főleg Ázsiából és Afrikából.


A KÖRNYÉK NEVEZETESSÉGEI

Kattintson a térképen található szövegbuborékok egyikére, amennyiben bővebb információt szeretne!

Szlovákia Eger Aggtelek, Jósvafő Szilvásvárad Lázbérc Miskolc Bánkút Vadna

  A vendégház
  Szolgáltatások
  Képgaléria
  Nevezetességek
  Kapcsolat
  Árak
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
       
GPS koordináták: Észak (North) 48.25749°, Kelet (East) 20.54951°